Anita Lindblom och Gunnar Wiklund var två av Sveriges största artister, som dessutom var förlovade och sammanlevde ett halvår i Sköndal 1960. Han är förknippad med otur, hon snarare med en förmåga att sätta sig själv i klistret. Båda hade sina duster med pressen och Skatteverket och trots enorma fram-gångar och alla förutsättningar för att skapa sig lyckliga liv, blev inget riktigt blivit vad de hade hoppats.
Gunnar, av många ansedd som 60-talets största sångare, hade 37 låtar på Svensktoppen och hans kanske största hit – Nu tändas åter ljusen i min lilla stad – sålde över 200 000 exemplar. Men efter en rad motgångar under 70- och 80-talen, beskrev han sig själv som bitter och bortglömd.
Anita slog igenom 1957 med När svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun, och blev på köpet genast skandalomsusad. Och skandaler fortsatte att kanta hennes liv och karriär, kombinerat med stora framgångar som sångerska och skådespelerska. Hennes största hit, Sånt är livet, är fortfarande bekant för de flesta även i våra dagar. Anita drog sig tillbaka från rampljuset på 80-talet och ansåg sig förföljd och orättvist behandlad.
Anita Lindblom
Anita Lindblom föddes 1937 i Gävle. Hon dog 82 år gammal, 2020, i den lilla staden Mandelieu-la-Napoule, i sydöstra Frankrike. Framförallt är hon känd som schlagersångare och skådespelare. Hon slog igenom 1957. Det var i Scalaevyn där hon sjöng ” När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun”. För tidperioden var det en provocerande textrad. Hon var en mångsidig artist som även passade utmärkt i revysammanhang. Anita spelade bland annat hos Hagge Geigert och Kar de Mumma.
Musikkarriär
1956 debuterade Anita Lindblom med singeln Ljuva ungkarlstid/En hemvävd stilla tös. Hennes kändaste hit ”Sånt är liver” spelades in 1961. Det var en svensk cover på Roy Hamiltons ”You can have her”. Den svenska texten skrevs av Stikkan Andersson. Låten blev en grammofonhistorisk succé. Den var etta i flera veckor på branschtidningen Show Business försäljningslista. Dessutom var den etta på Tio-i-topp i fyra veckor. Den har av radiolyssnare blivit framröstad som den bästa svenska schlagerlåten genom tiderna. Vid sidan av Sånt är livet hade Anita Lindblom stora framgångar i både Tyskland och Sverige.
Flytt till Rivieran och senare liv
1969 blev Anita Lindblom skönstaxerad och flydde från Sverige. Hon återkom 1970 och var med i filmen Rännstensungar. Dessutom gjorde hon en krogshow på Hamburger Börs. I början av 1980-talet drog hon sig tillbaka från ramljuset. Hon kände sig förföljd av media med upprepade skriverier om skatteskulder, kärlek och nervsammanbrott. Trots upprepade erbjudanden om comeback tackade hon nej. Under sina sista 35 år bodde hon i Théoule-sur-Mer, en småstad på franska rivieran. En flytt till USA planerades men efter att bohaget demolerats i flytten blev hon kvar i Frankrike. Därefter ägnade hon mycket tid och pengar åt att processa mot den svenska firman. Men hennes kamp gjordes utan resultat. Hon gjorde även klart att det inte skulle bli någon flytt till Sverige, färrän hon fått rätt mot flyttfirman. Så blev inte fallet, utan Anita Lindblom avled den 6:e september 2020 i Frankrike.
Gunnar Wiklund
Lars Gunnar Wiklund föddes 1935 i Luleå. Han var den äldsta sonen i en syskonskara på fyra. Föräldrarna var pappa Sven och mamma Ellen Som barn flyttade Gunnar med familj till Boden där han växte upp och gick i skolan. När han sedan hamnade i tonåren flyttade familjen tillbaka till Luleå, där pappa Sven öppnade en radioaffär.
Musikkarriären påbörjade Gunnar redan som ung. Han sjöng i flera orkestrar. 1952 debuterade han med orkestern Swingers. Året efter skivdebuterade Gunnar med låten ”Dä’ ä kärlek”. Det stora genobrottet skulle dröja till 1959. Då slog han igenom med melodin ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad”. Skivan såldes i 200 000 exemplar. 1961 utsågs Gunnar Wiklund till Sveriges populäraste sångare.
Förebilder, Melodifestivalen och Svensktoppen
Gunnar Wiklund hade flera stora och för tiden populära förebilder. Han översatte låtar från amerikanske countrysngaren Jim Reeves. Dessutom hade han framgångar med låtar förknippade med Hank Williams, Ray Charles, Frank Sinatra och många flera.
Hela 37 gånger hade Wiklund låtar på Svensktoppen. Bland de största hitsen fanns ”Merci cheri”, ”Vandra vidare”, ”En serenad till dig”, ”Vi ska gå hand i hand” och ”Kan jag hjälpa att jag älskar dig ännu”.
Gunnar Wiklund syntes ofta i folkparker, på krogscener och i revyer. Dessutom deltog han fyra gånger i Melodifestivalen.
Ekonomiska bekymmer och sjukdom
Vid slutet av 1960-talet fick Wiklund ekonomiska bekymmer. Det berodde på att hans agent både förskingrat pengar och inte skött skatteinbetalningarna. I börjat av 70-taler fick han även problem med hälsan. 1978 var han frisk nog att turnera med bandet Aramis. Han fick även ny framgång på Svensktoppen.
Gunnar Wilund led av svår oral galvanism innan sjukdomen var fullt vetenskaplig kartlagd. Senare drabbades han även av cancer. 1989 avled Gunnar Wiklund, endast 54 år gammal.